Andor Ilona emlékkönyv

2000-ben az Andor Ilona Baráti Társaság B. Horváth Andrea szerkesztésében tanítványok, a Kodály Női kar jelenlegi tagjai és egykori pályatársak emlékezéseivel kiadta az "Egy mindenkiért, mindenki egyért" című könyvet. (Grafika: Kopócsy Judit)
A könyvet szeretettel ajánljuk mindenkinek, aki valaha tanítványa vagy pályatársa volt Ilonka néninek, ismerte őt. Ugyanakkor figyelmébe ajánljuk az ifjú karvezetőknek és kórusifjúságnak is, hogy megismerkedhessenek egy nagyszerű, felejthetetlen zenepedagógus életével és munkásságával.
A könyv megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap és az MNB a Közjóért Alapítvány támogatta.
Hozzájutni a kórus vezetőinek mellékelt elérhetőségén vagy a Fazekas M. Általános Iskolában (VIII.- Horváth M. tér. 8. - zeneterem) péntekenként 17-19- óráig lehet.

   
A

A "szó-mi"-tól a klasszikusokig

B. Horváth Andrea Dal "so-mi" fino ai classici c. könyvének fedőlapja - 2002.
(A karnagy 1987-ben a kecskeméti Kodály Intézet által első díjban részesített, Kodály módszerről szóló tanulmányának saját fordítása az olaszországi magyar kulturális évad keretében az Andor Ilona Baráti Társaság által került kiadásra)

A könyv hátlapja a szerző, a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezető tanárának hazai és az 1978 óta tartó, rendszeres olaszországi munkásságának bemutatásával.

   
111 in memoriam Andor Ilona

111 in memoriam Andor Ilona

A címben szereplő szám - 111 - ennyi éve született Andor Ilona Liszt-, Edison-és Cohen díjas, Érdemes-, és Kiváló Művész, posztumusz Magyar Örökség díjas karnagy, zenepedagógus, Pécsvárad posztumusz Díszpolgára. Az AIBT sosem volt csak az évfordulók megünneplésének megszállottja, mi folyamatosan 1995. óta (újra alakulás) emlékezünk feledhetetlen tanárunkra. Hat fejezetben láthatóak a dokumentumok, szinte minden évhez kötődően (1904-1977), sok esetben több is, melyeket a régi tanítványok egy-egy visszaemlékezése szakít meg, vagy a saját kézzel írt beszámolója az eseményekről, melyeknek részese volt. Híres Kodállyal való szoros kapcsolata, elkötelezettsége, mely fiatal korától meghatározta pályáját, ennek is számos nyoma látható a műben. Eredetileg 111 dokumentumot reméltem, jóval többet találtam, de a könyv terjedelme véges. A képek és az írt dokumentumok, levelezések olyan szóhasználatokat is tartalmaznak, melyek ma már vele kapcsolatban megmosolyogtatók, ismerve élettörténetét. Ezek a mi korosztályunk életének, a XX. század történelmének a rendszerváltozás előtti időszak pontos lenyomatai, mert a közelmúlt is több, mint ötven éves.

Az album utolsó fejezete az AIBT munkásságának dokumentuma , a névadótól kapott örökség és hagyomány tovább élésének pillanatfelvétele - emléktáblák, posztumusz Magyar Örökség Díj; posztumusz Pécsvárad díszpolgára díj ;emléklemez stb.- ez is üzenet - hisszük, hogy múlt nélkül nincs sem jelen, sem jövő ! Ez a visszatekintés a jövőbe mutató példa , élete ÉRTÉK és MÉRTÉK volt.

Az album végén névjegyzék és forrásjegyzék található, mely jól segíti a dokumentumokban való tájékozódást. A könyvet B. Horváth Andrea az AIBT elnöke a Kodály Kórus karnagya állította össze , kiadását anyagilag támogatta Ferencváros Önkormányzata, az Alapítvány a Közjóért szervezet valamint a Kodály Kórus tagsága. Bemutatására 2015.november 6.-án került sor a Nádor teremben, a koncert a kórus újra alakulásának 20. évfordulója is volt egyben.(B.H.A.)